Kritike

Kritike - Danilo Vuksanović: Slike skrivenih opomena

Georg Redžek već tri decenije gradi svoj slikarski svet ne obazirući se na pomodne pojave savremene umetničke prakse. Osnažen uvek novim idejnim konceptom, nastavljajući prethodni ciklus dopunjen radovima prepoznatljive kolorističke i fakturalne snage, ovaj autor ukazuje u predtekstu svoje ideje na zatrovanost i iščašenu vizuru čoveka današnjice.

Ako se prisetimo njegovog figuralnog obilja kao i simbologija zaustavljenih iz tube istisnutim bojenim linijama videćemo da i danas Georg Redžek ne odustaje od sebe i sopstvenog slikarskog kreda.

Upornost slikarske misli odvela ga je i na svetlo umetničke pozornice sveta, gde je poneo priznanje poznate umetničke korporacije.

U trajanju njegovog delovanja utisnuta je vanredna osećajnost u višeslojnoj ekspresivnosti, u doživljaju viđenog i promišljenog. Redžekove slikarske alegorije smeštene su u polju slike "košničarskog" profila, u kome sve vrvi od značenja, međusobnih likovnih odnosa, ali i materijalnosti pigmenata pod okriljem gesta i akcije.

Okvir ovakvom postupku iznalazi svoje poreklo u retortama alhemijskih i halucinogenih vizija ostavljenih da nam i danas postavljaju rebuse i zagonetke. Naravno, misli se na bošovske natprirodne predstave čije tragove i u novije vreme razaznajemo na Redžekovim platnima asocijativne erektivnosti i zaumlja skrivenih značenja.

Elementi kojima se služi prilikom komponovanja svojih slika nisu banalno ponuđeni upravo zbog činjenice da nam zapravo govore o primitivnom društvu medijske prostote kojoj smo svi odreda izloženi.

Postavljeni kao neočigledna kritika savremenog društva, Redžekovi ugrađeni simboli današnjice i opštih potonulih vrednosti ogoljeni su pred posmatračem modernom slikarskom metodom. Tastature, kreature, zaverenici, očajnici, bestidnici, ali i protagonisti hrišćanskih događaja, svi su udomljeni u kolorističkom uzusu, u naznakama teksture palimpsesta.

Zarad takvih nastojanja u njegovom slikarskom poslu valja tražiti drukčija značenja u potrazi za istinom likovnog jezika koji nas iznova uzbuđuje.

Danilo Vuksanović

(Galerija Kulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski", Novi Sad. 15 - 27. oktobar 2020)

© 2015 - 2024 Georg Redžek. Sva prava zadržana. Veb dizajn i izrada: Luka Salapura